Ремонт или смяна на щрангове

В жилищата с достатъчно дълго ползване на чугунените тръбопроводи започват проблемите. Вътрешният диаметър на тръбите в резултат на ръждата, наслагванията, се намалява. Започват течове, запушвания на канализацията и това изисква смяна на щрангове и тръби. Най-често канализацията се сменя при ремонт.

Ако причина за теча е малка част от тръбата, то проблема  може да се оправи  до някъде с частичен ремонт. Но защо трябва да се прибягва до това временно решение, след като се знае, че смяната ще се наложи.

С появата на новите материали на пазара, достатъчно устойчиви и евтини, се създаде възможност да се сменят старите чугунени тръби с пластмасови.

Смяната на щранговете на канализацията преминава през три етапа:

  • подготвителна работа, която се извършва до началото на ремонта;
  • демонтаж на старите тръби;
  • монтиране на новите тръби.

За начало е необходимо да се определи деня за ремонт, за да се уведомят останалите собственици. Особено значение трябва да се отдели на съседите от по-долния етаж, защото в тяхното жилище могат да попаднат отпадъчните води от щранга. Обикновено смяната на щрангове е труден процес.

Следващият момент е осигуряване на материали и инструменти, необходими както за демонтажа, така и за монтирането на новия тръбопровод.

За предпочитане е да се ползват пластмасови тръби, които както казахме, имат редица предимства. Особено важно е, че те имат много гладка вътрешна повърхност, която не позволява задържане на замърсители.

Те са леки, с добър външен вид и лесно се монтират. Наред с тръбите трябва да се осигурят и останалите необходими материали – съединители, тетки, муфи, скоби, фолио за изолация.

Необходими са инструменти за рязане на тръбите, чук, отвертки, перфоратор. Не трябва да се забравя и защитно работно облекло, очила, ръкавици и маска.

Работата по демонтажа на чугунения щранг не е от лесните. Добре е да се обърнете към професионалисти по смяна на щрангове, но може с повече труд и внимание, и сами да се справите.

Когато се прави смяна на тръбите и щранга само в жилището трябва да помолите съседите над вас да не ползват водата за известно време, защото тя преминава през вашата тръба.

След  демонтажа идва ред на обратната операция – монтаж на новите тръби.

Идва и очаквания край – проверка на свършената работа. Пуща се водата и се проверява за течове. Водата трябва да преминава бързо през тръбата.

Ако всичко това е постигнато, то вашата смяна на щрангове е успешна – вие завинаги забравяте за ремонт на канализацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *