Как протича хидродинамичното отпушване на канали

Всяка система, включваща тръби, след време създава проблем заради запушени канали. Това се дължи на натрупаните и задържали се във вътрешността на тръбите мазнини, ръжда, соли и други отпадъци. Всичко това налага отпушване на каналите и промиване на проблемната система.

Начините за отпушване на каналите са най-различни, но всеки от тях може да се приложи в конкретен случай.

По-леките запушвания могат да се отстранят с помощта на гореща вода, или сода за хляб в равно съотношение с оцет.

Приложение намират и нашите верни приятели – ръчна вакуум помпа и спираловиден тел за отпушване на канали.

Използването на механичен, термичен, хидродинамичен и химичен начин за почистване на тръбопроводи е в зависимост не само от вида на запушването, но и мястото на неговото образуване.

Хидродинамичното отпушване на каналите позволява не само да се почистят перфектно тръбите по целия тръбопровод, независимо от наличието и броя на отклоненията и извивките, но и да се промие цялата система.

Този начин на почистване на канализацията е известен много отдавна. Още през 50-те години на миналия век се използвал като допълнение към механичното почистване. Сега хидродинамичният метод, благодарение на съвременните технологии, напълно сам се справя със своите задачи.

Принципът на работа е сравнително опростен. В канализационната тръба се подава вода под голямо налягане. В резултат на това настъпва разрушаване на всички натрупани отлагания, които под действието на същата тази вода се изтичат по канализацията.

Високото налягане се създава от помпа. От нея излиза маркуч, в края на който е поставена дюза. При работа се използват различни дюзи в зависимост от конфигурацията на канализационните тръби и количеството отлагания.

Освен това, повечето модели оборудване за хидродинамично почистване могат да подават вода с различно налягане. Съвременната техника може да подава налягане да 200 атмосфери – това е достатъчно да се разруши всякакъв вид запушване.

Маркучът се движи по тръбата благодарение на тягата, създадена от няколко дюзи, насочени назад. Това явно облекчава процеса на почистване.

Хидродинамичното отпушване на канали и почистване на тръбопроводи може да се използва и за отстраняване на образували се ледени тапи по тръбопровода.

Използването на водата под налягане може да има приложение във всички видове тръбопроводи, не само при канализацията. Този метод практически отстранява замърсяванията във всички видове тръби. Ето защо хидродинамичния метод намира широко приложение при почистване на дренажни и дъждовни канализации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *