Каква е ползата от професионален домоуправител

Професионален домоуправител е услуга, която със сигурност улеснява живота в големите жилищни сгради. Освен това тя е търсена и от офис сгради и други административни служби. Както на всички е известно в жилищните сгради има обща собственост на част от имуществото – щрангове за всяка система (водоснабдяване, канализация, отоплителна), стълбище, мазета, двор, асансьор. За всичко това трябва някой да полага грижи за да са в добро състояние.

Всичко това се изпълнява от професионален домоуправител срещу заплащане на определена сума от всеки собственик на жилище в съответната сграда. На общо събрание се решава за предстоящите ремонти, за които платеният домоуправител търси подходящата фирма. След приемане от общото събрание на най-подходящата оферта отговорността се поема от него, като той наблюдава дейността по ремонта и се разплаща с фирмата. Всички средства за плащане на ремонтите се събират от собствениците, както и сумите за плащане на общите сметки за ток, вода, чистач.

Професионалният домоуправител поема ангажимента да осигури чистач за стълбище и мазе, както и за поддържане на двора, ако има такъв. През зимния период има отговорност за почистване на сняг и ледени висулки. Особено голяма е отговорността да се поддържа в изправност асансьора. За целта той следи за редовните проверки от страна на поддържащата фирма, с която има сключен договор за ремонт и поддръжка на асансьорното оборудване.

Задължение на професионалното управление е да се отнасят към общината всички въпроси, засягащи интересите на живущите в поверената им сграда. Ето защо фирмите, предлагащи професионално управление на кооперациите приемат на работа само хора с опит да работят с хора и да познават законите, отнасящи се до общата собственост.

Всеки знае колко различни по характер хора са събрани в жилищните сгради. Не са рядкост и такива обитатели, които искат да ползват общата собственост без да заплащат за това. Тук най-добре проличава опита на професионалния домоуправител да работи с хората по начин, който да му осигури успех.

Решението на собствениците да ползват професионален домоуправител е най-правилното, защото си осигуряват нужното спокойствие и комфорт в жилищната сграда. Всеки собственик много добре е запознат с отминалите години, когато трябваше някой от тях да поеме всички тези задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *